Babka


Składniki:
1 kostka margaryny lub masła 250 g
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu np. waniliowego, migdałowego, cytrynowego albo pomarańczowego
4 całe jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół opakowania proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy miękką margarynę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, kilka kropel aromatu i całość miksujemy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito (babka wtedy jest bardziej puszysta). Ciągle miksując dodajemy po kilka łyżek mąki i po całym jednym jajku. Utartą masę wlewamy do foremki na babkę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze około 180-190 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu babki, oprószamy ją cukrem pudrem.