Deser z truskawkami


Składniki:


50 dag truskawek
2 szt pomarańczy
1 szklanka śmietanki słodkiej
1/2 laski wanili utłuczonej
1,5 łyżki cukru pudru


Sposób przyrządzenia:


Truskawki oczyścić, ułożyć w misce, skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Oziębić w lodówce, posypać utartą skórką z pomarańczy. Oziębioną śmietankę ubić trzepaczką lub mikserem, gdy powstanie piana, dodać cukier puder i utłuczoną wanilie. Wymieszać. Truskawki wyporcjować do wąskich wysokich szklanek, pokryć ubitą śmietaną. Ozdobić skórką pomarańczową, oziębić mocno.


Galaretka kawowa


Składniki:


2 dag kawy naturalnej
2 dag żelatyny
1/2 szklanki śmietanki
1 łyżka cukru pudru
1,75 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru


Sposób przyrządzenia:


Kawę zaparzyć, przecedzić. Mleko zagotować z cukrem, wymieszać z namoczoną w zimnej wodzie żelatyną, zagotować mieszając. Wymieszać z naparem kawowym. Kompotierki opłukać zimną wodą, wlać galaretkę i pozostawić do zastygnięcia. Udekorować śmietaną z cukrem.