Keks



Składniki:

kostka miękkiego masła
szklanka cukru pudru
225g mąki
5 dużych jajek
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
2 łyżki wódki
aromat waniliowy (w oryginale: łyżka ekstraktu waniliowego)
pół kilograma bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone morele, kandyzowane ananasy, posiekane daktyle)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Ciągle ubijając masą dodawać po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszać ją do ciasta. No końcu dodać posiekane bakalie. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka" (mój keks piekł się około godziny). Gotowe ciasto można polukrować i posypać skórką pomarańczową.