Ciasto owocowe z galaretką




Składniki:


6 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
400 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
70 dag truskawek
3 galaretki owocowe

Etapy przygotowania:

1. Galaretkę rozpuścić w 1 litrze wody , ostudzić i włożyć do lodówki.
2. Białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem o octem do białości. Do żółtek dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać ubita pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy prostokątnej ok 40x25 wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C.
3. Po upieczeniu na goracym cieście rozprowadzić śmietanę.(Ciasta nie należy wyjmować z blaszki) Poczekać do przestygnięcia. Gdy ciasto wystygnie na ciasto nałożyć umyte i obrane owoce oraz wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto jest pyszne i zawsze sie udaje.