Piernik


Składniki na ciasto:
30 dag mąki (2 niepełne szklanki),
1 jajko, 1 łyżka sody,
3-4 łyżki miodu,
pół kostki margaryny,
pół szklanki cukru pudru,
trochę (w palcach) cynamonu, imbiru lub przyprawy do piernika.

Składniki na masę:
1 szklanka mleka,
10 dag cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
15 dag masła,
1 cukier waniliowy.

Przepis na ciasto:
Margarynę roztopić z miodem. Połączyć z mąką i jajkiem. Zagnieść ciasto. Upiec. Ciasto przekroić na 3 części (można przekroić na 2 części według uznania).
Uwaga! Można zamiast całości upiec 2 placki osobno.

Przepis na masę kremową:
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić.Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.