Duszona ryba


Składniki

1 kg świeżej lub mrożonej ryby,
50 dag kurek,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy do smażenia,
2-3 łyżki masła,
mąka,
sól,
mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Ryby sprawić, umyć, natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Zalać winem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na około 30 minut. Oczyszczone kurki usmażyć na maśle, lekko przyprawić solą i pieprzem, odcedzić. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać oliwę. Rybę osączyć z zalewy, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę kurek, rybę i pozostałe grzyby. Polać 2-3 łyżkami zalewy i niewielką ilością pozostałego tłuszczu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piec około 30 minut.

Dorsz z bazyliowym pesto


Składniki


1 kg filetów z dorsza,
1 kg marchewki,
3 kromki pieczywa tostowego,
4 łyżki soku z cytryny,
3 pęczki bazylii,
10 dag orzeszków piniowych,
3 ząbki czosnku,
12 dag śmietany kremówki,
2 łyżki mielonego parmezanu,
10 łyżek oliwy z oliwek,
10 zielonych oliwek,
ewentualnie papryka lub kapary


Sposób przygotowania:


Obrać marchewkę, pokroić w cienkie plastry i gotować około 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części. Chleb tostowy zmielić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Przygotować sos pesto – zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostami i polać śmietaną. Piec 25 minut w temp. 200°C. Upieczoną rybę można udekorować oliwkami, papryką lub kaparami.