Sernik




Składniki:

1/2 kg zmielonego tłustego twarogu,
2 jajka,
4 żółtka,
1,5 szklanki cukru,
2/3 szklanki oleju,
2 szklanki mleka,
2 budynie,
20 dag herbatników;
beza:
4 białka,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżki maki ziemniaczanej.



Przygotowanie:

Formę do pieczenia wkładamy wraz z pergaminem na dnie układając warstwę herbatników. Jajka z żółtkami oraz cukrem ubijamy mikserem i dodajemy na przemian porcjami ser, budyń, olej i mleko. Przygotowujemy bezę : z białek i cukru ubijamy pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę serową wlewamy na herbatniki i równomiernie pokrywamy wcześniej ubita pianą. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 -200 stopni C i pieczemy 45 minut.