Szarlotka



Ciasto:

5 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny

Nadzienie:

1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru

Do dekoracji:

cukier puder

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.