Rosół z kurczaka

kurczak
25 dkg włoszczyzny
czosnek
kilka ziarenek pieprzu
sól
maggi

Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, szczelnie nakryć i gotować na słabym ogniu. Włoszczyznę dodać po 30 minutach i posolić. Ugotowane mięso wyjąć, pokrakać w drobną kostkę, a rosół przecedzić.

Barszcz czysty

1 litr zakwasu buraczanego
łyżeczka posiekanego koperku
cukier
sól

Zakwas buraczany doprawiamy do smaku solą i cukrem. Wlać do filiżanek, dodać koperek. Do barszczu można podawać laseczki z ciasta francuskiego lub paszteciki.

Zupa z grzybów suszonych

1,5 litra wody
2 dkg grzybów suszonych
10 dkg włoszczyzny
3dkg masła
3dkg mąki
sól

Grzyby i włoszczyznę ugotować osobno. Wywar z grzybów odcedzić do włoszczyzny, grzyby posiekać i włożyć do garnka z włoszczyzną. Z tłuszczu i mąki przyrządzić zasmażkę. Doprawić do smaku.